> Hall of fame > van 1994 tot en met 2019, meer dan 25 jaar werken aan talent

1994 - 2019


Meer dan 25 jaar Vlaanderen-wielerploeg!
Van 1994 tot en met 2019,
van Vlaanderen 2002 - Eddy Merckx
over Vlaanderen - T-Interim - Eddy Merckx,
Chocolade Jacques - T-Interim - Capri Sonne,
Chocolade Jacques - Topsport Vlaanderen,
Topsport Vlaanderen,
Topsport Vlaanderen - Mercator,
Topsport Vlaanderen - Baloise, tot
Sport Vlaanderen - Baloise.

Sinds 1994 geven we vanuit Vlaanderen mee kleur aan het internationale wielerpeloton. Al die tijd bleef de ploeg trouw aan haar missie en ambitie, namelijk het opleiden en begeleiden van jonge talentvolle renners binnen een professionele omkadering om ze te laten doorstromen naar het hoogste niveau. Met het succes dat zij bij ons en tijdens hun verdere carrière oogsten dragen zij bij tot de uitstraling van onze ploeg in binnen- en buitenland.

In deze Hall of Fame vind je een overzicht van de ploegen per jaar, met de resultaten, nieuws, de doorstromers, foto's, video's enz. Het jaar 2019 is het 26ste van de "Vlaanderen-wielerploeg". Al die jaren samengeteld hadden we liefst 176 renners in dienst en daarvan zijn er 61 doorgestroomd naar het niveau Worldtour en 23 naar het niveau Continental Professional!

Namen noemen


Het lijstje succesvolle renners en doorwinterde profs die bij onze ploeg debuteerden en/of passeerden oogt indrukwekkend.

61 renners doorgestroomd naar UCI World niveau

Floris De Tier, Tim Declercq, Gijs Van Hoecke, Victor Campenaerts, Oliver Naesen, Edward Theuns, Jelle Wallays, Jasper De Buyst, Yves Lampaert, Tom Van Asbroeck, Zico Waeytens, Sander Armée, Laurens De Vreese, Pieter Serry, Kris Boeckmans, Thomas De Gendt, Klaas Lodewyck, Maarten Neyens, Kristof Vandewalle, Sep Vanmarcke, Jan Bakelants, Ben Hermans, Nilolas Maes, Kristof Goddaert, Kenny Dehaes, Kurt Hovelynck, Iljo Keisse, Serge Pauwels, Tom Stubbe, Jelle Vanendert, Glenn D'Hollander, Maarten Wijnants, Frederik Willems, Pieter Mertens, Kevin Van Impe, Jan Kuyckx, Wim Vanhuffel, Stijn Devolder, Jurgen Van de Walle, Matthew Gilmore, Bjorn Leukemans, Tom Stremersch, Erwin Thijs, Wilfried Cretskens, Karel Vereecke, Kurt Van Lancker, Stive Vermaut, Leif Hoste, Bert Roesems, Wim Vasevenant, Johan Verstrepen, Peter Wuyts, Mario Aerts, Geert Van Bondt, Kurt Van De Wouwer, Geert Verheyen, Serge Baguet, Wim Feys, Tom Steels, Bart Leysen en Paul Van Hyfte

23 renners doorgestroomd naar UCI Professional Continental niveau:

Aimé De Gendt, Jonas Rickaert, Eliot Lietaer, Stijn Steels, Bert Van Lerberghe, Pieter Vanspeybrouck, Otto Vergaerde, Michael Van Staeyen, Kenneth Vanbilsen, Jérôme Baugnies, Frederik Veuchelen, Koen Barbé, Niko Eeckhout, Pieter Ghyllebert, Steven Caethoven, Kenny Lisabeth, Benny Deschrooder, Wouter Van Mechelen, Steven Kleynen, Nico Sijmens, James Van Landschoot, Gert Vanderaerden, Kristof Trouvé

Zilveren jubileum: 25 jaar kweekvijver van wielertalent


Boek: 25 jaar kweekvijver van wielertalent
 
Boek: 25 jaar kweekvijver van wielertalent
184 pagina’s - uitgeverij Bibliodroom
 
Bestellen kan via Standaard Boekhandel
of de onafhankelijke boekhandelaars
 
Ook verkrijgbaar in Roeselare
KOERS museum van de wielersport

Wielerploegen die een zilveren jubileum kunnen vieren, zijn eerder uitzondering dan regel. Onze ploeg Sport Vlaanderen–Baloise is er één van.

Gestart als een tijdelijk initiatief onder de naam ‘Vlaanderen 2002–Eddy Merckx’, is de ploeg uitgegroeid tot dé referentie in het opleiden van neoprofs tot volwaardige beroepsrenners. Al die tijd bleven we trouw aan onze missie, enkel de naam van het team kende nogal wat gedaanteverwisselingen, dit onder invloed van de diverse sponsors die het team doorheen de jaren hebben gesteund.

Zaterdagavond 17 november 2018 was er een jubileumfeest in 't Kuipke te Gent, tijdens de Wielerzesdaagse. Bij de genodigden alle renners die ooit voor het team reden, de omkadering, het personeel, de initiatiefnemers en de verschillende partners/sponsors. Tegelijk werd boek ‘25 jaar kweekvijver van wielertalent’ van Dries De Zaeytijd en Fons Leroy voorgesteld. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Eddy Merckx. Historische momenten dus in 't Kuipke! In het boek blikken de auteurs aan de hand van petites histoires, figuren en sprekende resultaten terug op het 25-jarig palmares van dit bijzonder wielerproject.

Video gedraaid tijdens het jubileumfeest in 't Kuipke te Gent:

Zie ook deze reportage op Focus-WTV: interviews met Christophe Sercu, Jurgen Van de Walle, Serge Pauwels, Walter Planckaert en Peter De Smet.

Porseleinen jubileum: de 20ste verjaardag


Die twintigste verjaardag werd op zaterdag 23 november 2013 gevierd in het ICC te Gent. Hieronder vind je enkele video's waarin we terugblikken op de vele beloftevolle renners en het professionele omkaderend personeel die het team doorheen die eerste 20 jaren vorm hebben gegeven.

Video's en foto's viering 20 jaar Vlaanderen-wielerploeg

Viering 20 Jaar Vlaanderen Wielerploeg op 23 november 2013 te Gent

20 Jaar Vlaanderen Wielerploeg: 1994 - 2000.

20 Jaar Vlaanderen Wielerploeg: 2001 - 2008.

20 Jaar Vlaanderen Wielerploeg: 2008 - 2013.

20 Jaar Vlaanderen Wielerploeg: interviews.

20 Jaar Vlaanderen Wielerploeg, interview Fons Leroy

20 Jaar Vlaanderen Wielerploeg, interview Vlaams minister Philippe Muyters