Professional Cycling Team 2009

In memoriam: Frederiek Nolf

Frederiek Nolf

geboren te Kortrijk op 10 februari 1987
Overleden te Doha, Qatar, op 5 februari 2009
Woonplaats Kuurne

Diep geraakt zijn we door het onverwachte overlijden van een vriend, collega, ...

Frederiek Nolf overleed in de nacht van 4 op 5 februari in zijn slaap. Onze net geen 22-jarige renner was in Qatar waar hij deelnam aan de Ronde, zijn eerste wedstrijd van het seizoen in zijn 2de jaar bij de profs en de ploeg.

Ploegleiding, personeel, renners, supporters en fans leven mee met dit zware verlies, onze gedachten gaan uit naar Frederieks familie, zijn vriendin Sharon, zijn vrienden en supporters.

| Foto's Kuurne-Brussel-Kuurne (1.3.2009) en Qatar (5.2.2009) |

Qatar, 5 februari 2009

Het onverwachte overlijden van Frederiek werd 's ochtends voor de start van de 5de rit van de Ronde van Qatar vastgesteld. De ploeg trok zich meteen terug uit koers, terwijl het aangeslagen peloton na een minuut van stilte een geneutraliseerde en ingekorte rit reed als erebetoon aan onze renner. Dezelfde dag nog was er een aangrijpende herdenkingsplechtigheid in het Ritz-Carlton Hotel in Doha. Koersdirecteur Eddy Merckx, alle renners, volgers en organisatoren verzamelden hiervoor. Op een podium tussen bloemen flankeerden gesigneerde truien van de 17 deelnemende ploegen Frederieks fiets en truitje met rugnummer 145. Namens de renners van de ploeg sprak Sven Renders de groep toe. Gisterenavond hadden we nog zoveel fun, en nu ben je plots weg, klonk het geëmotioneerd. Eén dag later trokken onze renners vanuit Qatar en vanuit de Ster van Bessèges huiswaarts.

Vanaf dan begon het wachten op de repatriëring van Frederiek. De renners overbrugden deze periode met een paar stevige groepstrainingen, en ervoor en erna werd er heel wat gepraat. Een rouwregister op de website van Frederiek werd intussen door bijna 2.000 mensen getekend. Steun kwam er van overal, zelfs Lance Armstrong liet een bericht na via Twitter.

Ontroerende begrafenisplechtigheid

De begrafenisplechtigheid volgde op zaterdag 14 februari om 10 uur in de Sint-Michielskerk in het centrum van Kuurne. Voordien kon iedereen Frederiek een laatste groet brengen in het gemeentehuis. Onder de rouwenden naast familie, vrienden en de voltallige ploeg van Topsport Vlaanderen - Mercator onder meer Vlaams minister van Sport Bert Anciaux, ex-premier Yves Leterme, BWB-voorzitter Laurent De Backer, Patrick Sercu, Stijn Devolder, Dirk De Mol, Iljo Keisse, Niko Eeckhout, vroegere ploegmaats en ploegen van Frederiek, en vele wielerliefhebbers. De zeven renners die samen met Frederiek in Qatar koersten, begeleidden samen met sportdirecteur Jean-Pierre Heynderickx onze overleden renner - truitje op de kist - tot vooraan in de kerk. De ontroerende plechtigheid werd massaal bijgewoond, velen moesten dat noodgedwongen buiten doen maar lieten zich niet afschrikken door de koude. Veel tranen om Frederiek, één van de meest plezante jongens van de ploeg, aldus Walter Planckaert achteraf. Frederiek was altijd klaar voor een grapje! Nu is het aan Topsport Vlaanderen - Mercator om stilaan weer wielerploeg te worden, zo zou ook Frederiek het gewild hebben! Droefheid om het verlies blijft, en de herinnering zullen we bewaren.

Jeugd

Na wat voetballen en judo begon Frederiek Nolf als 12-jarige aspirant met wielrennen. De Kuurnenaar was onderdak bij de Kortrijkse Groeningespurters, De Kluisbergspurters, Cycling Team Menen en Avia Team Waasland. Hij reed mooie erelijsten bijeen en was één van de beste junioren van het land. Bij Wielergroep Beveren 2000 begon hij aan zijn eerste jaar bij de beloften. Het wielrennen combineerde hij met studies automechanica.

Het werd een moeilijk begin bij de beloften want op 3 januari 2006 brak Frederiek bij een val op training de heup. De revalidatie duurde een kleine 3 maanden, pas laat kon zijn seizoen starten. Frederiek versierde uiteindelijk nog enkele mooie ereplaatsen en realiseerde een goed seizoen waarin enkel een zege ontbrak.

Eén jaar later stond er een sterkere Frederiek. Toch dreigde het eerst weer fout te lopen want in de Vlaamse Pijl was er opnieuw een zware val. Een open kniewonde en schaafwonden aan de elleboog, pols en heup waren de gevolgen. Ook ziekte hypothekeerde het voorjaar maar gelukkig keerde het snel en volgden de eerste ereplaatsen in zwaardere beloftewedstrijden. Frederiek houdt van kasseiklassiekers en illustreerde dat met een knappe zesde plaats in Parijs-Roubaix. De overwinning die er zat aan te komen werd een feit: in een spurt met 2 won hij de Memorial Philippe van Coningslo, ook gekend als Waver-Rijmenam, een wedstrijd meetellend voor de Topcompetitie. De 2 bleven nipt uit de greep van een grote groep achtervolgers, Frederiek won makkelijk de spurt.

Profcontract op zak

Daarnaast was er winst in de interclub in Pittem. In de Grote Prijs Jerome Dekimpe, een profkoers in de volksmond gekend als Izegem Koers, zat Frederiek mee in de kopgroep waaruit een groepje met winnaar Niko Eeckhout er vandoor ging. De Textielprijs te Vichte werd zijn laatste wedstrijd in het shirt van Beveren 2000, samen met een een 5-tal ploegmaats had hij een profcontract op zak. Tot dan kon de 20-jaar jonge West-Vlaming zich via het VDAB-topsportstatuut toeleggen op de wielersport.

Frederiek omschreef zichzelf als "een beetje allrounder", tuk op ééndagswedstrijden, vooral kasseiklassiekers. Offensief koersen en blijven aanvallen was zijn motto. In zijn eerste profjaar waren er ereplaatsen in een dernycriterium in Waregem (8ste) en in de Vlaamse Havenpijl (4de). Hij was een zeer talentvolle renner die het nog ver zou schoppen, en we zullen hem erg missen!

 

 


Frederiek Nolf
©TDWsport.com
 
Frederiek Nolf
©TDWsport.com

Onze partners

Professional Cycling Team Topsport Vlaanderen - Mercator