Archief - 1999, Stive Vermaut


Stive VermautStive Vermaut

(°) 22 oktober 1975
(+) 30 juni 2004
woonplaats: Ichtegem
prof 1998 - 1999: Vlaanderen 2002
2000: US Postal
2001-2002: Lotto
overwinningen bij Vlaanderen: 1 (rit Circuit des Mines) + bergprijs Ronde van de Toekomst

Woensdagochtend 30 juni 2004 overleed de 28-jarige ex-wielrenner Stive Vermaut. Op 13 juni werd Stive tijdens een fietstocht getroffen door een hartstilstand en raakte hij in een diepe coma. Stive maakte in 1998 zijn profdebuut bij onze ploeg en na 2 jaar stroomde hij door naar achtereenvolgens US Postal en Lotto. Hartproblemen maakten vroegtijdig een einde aan zijn carrière, topsport was niet meer mogelijk.

Ichtegemnaar Stive doorliep als jonge wielrenner de jeugdreeksen in de Lombardenformatie van Michel Pollentier. Zo won hij in 1993 bij de junioren de Ronde Van Henegouwen. Bij de beloften won hij ondermeer “de Drie Zustersteden” te Willebroek, de 1e rit van de Ronde Van Lerida en de 5de rit van de Ronde van Namen. Hij werd geselecteerd voor Europese en wereldkampioenschappen. In 98 volgde de overstap naar toen nog Vlaanderen 2002.

Bij onze ploeg raakte Stive goed op dreef in zijn 2de jaar. Niemand in het team pakte toen meer UCI punten dan Stive. Zo won hij een rit in de Franse rittenwedstrijd Circuit des Mines. Bij de start van het Belgisch seizoen zat hij in de omloop Het Volk mee in een marathonontsnapping. Hij bracht de Ardense klassiekers tot een goed einde en behaalde ereplaatsen in de GP Cholet Pays-de-Loire (6e), de GP van Wallonië (10e), de Dr. Tistaert Prijs te Zottegem (5e), de Naamse Pijl (2e), de Spaanse Circuito Montanes (6de) en de Ronde van Duitsland (10de). Op het einde van het seizoen was er dan de Ronde van de Toekomst, zeg maar de “kleine Tour de France” waar Stive ambitieus van start ging. De ronde deed toen Pyreneeëncols aan zoals de Aspin, de Tourmalet, de Aubisque en de Soulor. Stive werd 9de in de eindstand, pakte de bergprijs en kreeg er de felicitaties van Tourbaas Jean Marie Leblanc bovenop voor zijn gretige rijstijl. Twee jaar later, in dienst van de Lotto-ploeg, presteerde Stive op hetzelfde terrein schitterend in de echte Tour en leek een mooie toekomst weggelegd.

De ploegleiding, personeel en renners van Vlaanderen leven mee met de echtgenote, dochtertje, familie en vrienden van Stive.