Archief - Jean-Pierre Heynderickx


Jean Pierre HeynderickxJean-Pierre “JP” Heynderickx werd met ingang van 1 januari 2015 sportdirecteur bij MTN-Qhubeka p/b Samsung. Deze Zuid-Afrikaanse ploeg is net als Topsport Vlaanderen - Baloise een ploeg van het niveau „UCI Professional Continental Teams”. Van 2011 tot en met 2014 was Jean-Pierre sportdirecteur bij de respectievelijke Lotto-ploegen. In september 1999 debuteerde hij bij ons als ploegleider. Jean-Pierre (Gent, 5 mei 1965) was daarmee toen één van de jongste sportdirecteurs in de profwielrennerij. Zijn 1ste opdracht was - volledig in de geest van onze ploeg - de Ronde van de Toekomst, ook gekend als de mini-Tour de France, een Tour voor –25 jarige profs.

Als profwielrenner was JP een subtopper in dienst van TeVe Blad - Eddy Merckx (1 jaar), Sigma (2 jaar), Collstrop (5 jaar), Home Market (1 jaar) en het Spaanse Seur (2 jaar). Hij behaalde 18 overwinningen, daarbij om te beginnen een rit in de Ster van Bessèges. In 1987 pakte hij zilver op het Belgisch kampioenschap. In 1989 won JP de 22ste rit in de Ronde van Spanje, eindigde in vier andere ritten in de top 5, en dat laatste deed hij nog eens over in een rit van de Ronde van Frankrijk. In 1995 was hij de beste in de Clásica Almería. Eind 1998, na 12 seizoenen bij de elite, kwam er een einde aan zijn carrière als profwielrenner.

Na 11 jaren als sportdirecteur bij de Vlaanderen-ploegen doet JP dus wat vooral de renners van onze ploeg willen doen: doorstromen naar het internationale niveau. De lijst van renners die JP bij ons onder zijn hoede had is super lang.