29 Jaar wielerploeg!

29 Jaar Vlaanderen-wielerploeg!
Van 1994 tot en met 2022,
van Vlaanderen 2002 - Eddy Merckx
over Vlaanderen - T-Interim - Eddy Merckx,
Chocolade Jacques - T-Interim - Capri Sonne,
Chocolade Jacques - Topsport Vlaanderen,
Topsport Vlaanderen,
Topsport Vlaanderen - Mercator,
Topsport Vlaanderen - Baloise, tot
Sport Vlaanderen - Baloise.

Sinds 1994 geven we vanuit Vlaanderen mee kleur aan het internationale wielerpeloton. Al die tijd bleef de ploeg trouw aan haar missie en ambitie, namelijk het opleiden en begeleiden van jonge talentvolle renners binnen een professionele omkadering om ze te laten doorstromen naar het hoogste niveau. Met het succes dat zij bij ons en tijdens hun verdere carrière oogsten dragen zij bij tot de uitstraling van onze ploeg in binnen- en buitenland.

In deze Hall of Fame vind je een overzicht van de ploegen per jaar, met de resultaten, nieuws, de doorstromers, foto's, video's enz. Het jaar 2021 is het 28ste van de "Vlaanderen-wielerploeg". Al die jaren samengeteld hadden we liefst 188 renners in dienst en daarvan zijn er 67 doorgestroomd naar het niveau Worldtour en 26 naar het niveau UCI ProTeam (het vroegere Continental Professional niveau)!

Namen noemen

Het lijstje succesvolle renners en doorwinterde profs die bij onze ploeg debuteerden en/of passeerden oogt indrukwekkend.

65 renners doorgestroomd naar UCI World niveau

Victor Campenaerts, Thomas De Gendt, Sep Vanmarcke, Oliver Naesen, Yves Lampaert, Edward Theuns, Jelle Wallays, Jan Bakelants, Ben Hermans, Iljo Keisse, Serge Pauwels, Nilolas Maes, Jasper De Buyst, Tim Declercq, Maarten Wijnants, Gijs Van Hoecke, Tom Van Asbroeck, Sander Armée, Laurens De Vreese, Pieter Serry, Kris Boeckmans, Piet Allegaert, Kenneth Vanbilsen, Stijn Steels, Bert Van Lerberghe, Floris De Tier, Jelle Vanendert, Stijn Devolder, Tom Steels, Bjorn Leukemans, Leif Hoste, Mario Aerts, Kurt Van De Wouwer, Geert Verheyen, Serge Baguet, Geert Van Bondt, Kristof Vandewalle, Frederik Willems, Wilfried Cretskens, Zico Waeytens, Klaas Lodewyck, Kristof Goddaert, Kenny Dehaes, Kurt Hovelynck, Tom Stubbe, Glenn D'Hollander, Pieter Mertens, Kevin Van Impe, Jan Kuyckx, Wim Vanhuffel, Jurgen Van de Walle, Matthew Gilmore, Tom Stremersch, Erwin Thijs, Karel Vereecke, Kurt Van Lancker, Stive Vermaut, Bert Roesems, Wim Vasevenant, Johan Verstrepen, Peter Wuyts, Wim Feys, Bart Leysen en Paul Van Hyfte en Maarten Neyens.

25 renners doorgestroomd naar UCI Professional Continental niveau:

Dries Van Gestel, Benjamin Declercq, Christophe Noppe, Aimé De Gendt, Jonas Rickaert, Eliot Lietaer, Pieter Vanspeybrouck, Otto Vergaerde, Michael Van Staeyen, Jérôme Baugnies, Frederik Veuchelen, Evert Verbist, Koen Barbé, Niko Eeckhout, Pieter Ghyllebert, Steven Caethoven, Kenny Lisabeth, Benny Deschrooder, Wouter Van Mechelen, Steven Kleynen, Nico Sijmens, James Van Landschoot, Gert Vanderaerden, Kristof Trouvé, Franky De Buyst.

Zilveren jubileum: 25 jaar kweekvijver van wielertalent

Boek: 25 jaar kweekvijver van wielertalent
 
Boek: 25 jaar kweekvijver van wielertalent
184 pagina’s - uitgeverij Bibliodroom
 

Wielerploegen die een zilveren jubileum kunnen vieren, zijn eerder uitzondering dan regel. Onze ploeg Sport Vlaanderen–Baloise is er één van.

Gestart als een tijdelijk initiatief onder de naam ‘Vlaanderen 2002–Eddy Merckx’, is de ploeg uitgegroeid tot dé referentie in het opleiden van neoprofs tot volwaardige beroepsrenners. Al die tijd bleven we trouw aan onze missie, enkel de naam van het team kende nogal wat gedaanteverwisselingen, dit onder invloed van de diverse sponsors die het team doorheen de jaren hebben gesteund.

Zaterdagavond 17 november 2018 was er een jubileumfeest in 't Kuipke te Gent, tijdens de Wielerzesdaagse. Bij de genodigden alle renners die ooit voor het team reden, de omkadering, het personeel, de initiatiefnemers en de verschillende partners/sponsors. Tegelijk werd boek ‘25 jaar kweekvijver van wielertalent’ van Dries De Zaeytijd en Fons Leroy voorgesteld. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Eddy Merckx. Historische momenten dus in 't Kuipke! In het boek blikken de auteurs aan de hand van petites histoires, figuren en sprekende resultaten terug op het 25-jarig palmares van dit bijzonder wielerproject.

Video gedraaid tijdens het jubileumfeest in 't Kuipke te Gent

Zie ook deze reportage op Focus-WTV: interviews met Christophe Sercu, Jurgen Van de Walle, Serge Pauwels, Walter Planckaert en Peter De Smet.

Viering 25 jaar wielerploeg - foto's

Porseleinen jubileum: de 20ste verjaardag

Die twintigste verjaardag werd op zaterdag 23 november 2013 gevierd in het ICC te Gent. Hieronder vind je enkele video's waarin we terugblikken op de vele beloftevolle renners en het professionele omkaderend personeel die het team doorheen die eerste 20 jaren vorm hebben gegeven.

Video's en foto's viering 20 jaar Vlaanderen-wielerploeg

Viering 20 Jaar Vlaanderen Wielerploeg op 23 november 2013 te Gent

20 Jaar Vlaanderen Wielerploeg: 1994 - 2000

20 Jaar Vlaanderen Wielerploeg: 2001 - 2008

20 Jaar Vlaanderen Wielerploeg: 2008 - 2013

20 Jaar Vlaanderen Wielerploeg: interviews

20 Jaar Vlaanderen Wielerploeg, interview Fons Leroy

20 Jaar Vlaanderen Wielerploeg, interview Vlaams minister Philippe Muyters

Viering 20 jaar wielerploeg - foto's

onze partners 2022
 
Onze partners