Sportbestuurders

/ Team / Omkadering / Sportbestuurders


Foto © Getty Images

Walter Planckaert

Walter Planckaert werd door Christophe Sercu aangetrokken bij het begin van het seizoen 2005 om het vertrek van Valerio Piva op te vangen. Walter was voordien al sportbestuurder bij de ploegen van Peter Post, bij Palmans, Lotto en bij de Chocolade Jacques-ploeg van 2004.

Walter is een telg van het legendarische wielergeslacht Planckaert uit Nevele en werd geboren op 8 april 1948. Net als zijn broers Willy en Eddy kan Walter terugblikken op een geslaagde wielercarrière. De Planckaerts waren sprinters die samen meer dan duizend koersen wonnen. Walter was als prof van 1970 tot 1985 goed voor 74 overwinningen.

Top was zijn zege op 4 april 1976 in de Ronde van Vlaanderen. Eerder had Walter ook al de Amstel Gold Race gewonnen. Op zijn palmares staan verder nog zeges en ereplaatsen in vijf semi-klassiekers, de Ronde van België en in een rit in de Ronde van Frankrijk.

Als ploegleider heeft Walter een al even schitterende carrière uitgebouwd. Daarmee viel hij in 2014 en 2015 liefst vier keer in de prijzen: twee maal op rij 'beste ploegleider van het jaar' bij de verkiezing van de Kristallen Fiets, ereburger van Nevele, en samen met Teammanager Christophe Sercu laureaat van de Vlaamse Prijs voor Sportverdienste 2015. De schitterende seizoenen van de ploeg in 2014 en 2015 hebben hier mee toe bijgedragen.

 

 


Foto © Getty Images

Hans De Clercq

Hans De Clercq werd vanaf 1 januari 2011 sportbestuurder bij toen nog Topsport Vlaanderen - Mercator. Hij volgde in die functie Jean-Pierre Heynderickx op, die overstapte naar Lotto-Belisol.

Hans, gewezen profwielrenner, werd op 3 maart 1969 in Deinze geboren. Na een korte stage eind 1992 debuteerde hij in 1993 bij de profs. Twaalf actieve jaren heeft hij er op zitten in die categorie en dat was vrijwel steeds bij de ploegen van Palmans en Lotto. Onder meer ritten in het Circuit Franco-Belge, de Ronde van West-Vlaanderen en de Driedaagse De Panne staan op Hans zijn palmares. Zijn mooiste zege was misschien wel die in de Classic Haribo in Frankrijk, voorjaar 2001. Met een solo van 4 kilometer maakte hij het af. Kort nadien eindigde hij ook tweede in Kuurne-Brussel-Kuurne, na Peter Van Petegem en voor Jo Planckaert. Hij bewees zijn plaats waard te zijn op het hoogste niveau en groeide uit tot een sterke en sluwe helper voor zijn kopmannen in klassiekers en rittenkoersen. Tweemaal reed hij de Ronde van Frankrijk. In 2002 werkte hij er mee aan de sprintzeges van groenetruidrager Robbie McEwen - onder andere die op de Champs Elysées - en in 2003 werd hij laatste in het eindklassement en dus “rode lantaarn”. De parades na de slotrit bezorgden hem onvergetelijke kippenvelmomenten.

Eind 2004 stopte Hans met koersen maar hij bleef actief in de wielersport. Zo was hij regelmatig co-commentator bij Sporza aan de zijde van Michel Wuyts en bij Exqi Sport, werd hij koersdirecteur van Gent-Wevelgem, en was hij van 2007 tot halfweg 2010 ploegleider bij Sunweb-ProJob, een ploeg met overwegend veldrijders.

Zowel bij Palmans als bij Lotto was Walter Planckaert sportdirecteur van Hans. Nu bij de respectievelijke Topsport Vlaanderen - ploegen vullen beide mekaar opnieuw perfect aan en zo leiden ze heel wat jonge renners naar verdere sportieve successen.

 


Foto © Getty Images

Andy Missotten

Andy Missotten werd vanaf 1 januari 2013 sportbestuurder bij Topsport Vlaanderen - Baloise. Voordien was hij jarenlang sportbestuurder bij de respectievelijke Jong-Vlaanderen ploegen. Zijn vader Freddy was de bezieler van dat project.

Andy werd op 4 oktober 1971 geboren in Anderlecht. Hij is een leeftijd- en streekgenoot van Axel Merckx. Jarenlang werkte Andy met als doel profwielrenner worden en in 1994, bij het pas opgerichtte Vlaanderen 2002, kon hij aan de slag als stagiair. In 1996 werd Andy prof bij Tönissteiner - Saxon, ploeg bij dewelke hij in 1995 als stagiair reed. In 1997 reed Andy voor RDM - Asfra tot dan op 7 september het noodlot toesloeg. Andy kreeg een hartstilstand tijdens de GP Scherens. Gedurende vijf dagen was hij in een coma en daarop volgde een hard jaar revalideren.

Wielrennen kan niet meer en Andy kon terugvallen op een diploma boekhouden maar werd sportbestuurder bij Jong Vlaanderen. Dat project liep tot eind 2012. Sinds 2013 zet hij die functie verder bij Topsport Vlaanderen-Baloise.

 

 

 

 


Foto © Getty Images

Luc Colyn

Luc Colyn, geboren in Gent op 2 mei 1958, was van 1982 tot 1993 een meer dan verdienstelijk profrenner. Sinds 2012 is hij actief als sportbestuurder bij onze ploeg.

Luc is een aangetrouwde kleinzoon van drievoudig Ronde Van Vlaanderen winnaar Achiel Buysse en woont in Wetteren. Zelf werd Luc knap vierde in de Ronde van Vlaanderen editie 1983. Jan Raas won toen en Luc was de snelste van een groepje achtervolgers waaronder Guy Nulens en Michel Pollentier. In 1979 won Luc de Ronde van Vlaanderen bij de liefhebbers.

Bij de profs won Luc onder meer de Nationale Sluitingsprijs, de GP Stad Zottegem, Nokere Koerse en de Driedaagse van West-Vlaanderen. Hij reed voor de ploegen Daf Trucks-Le Jeune, Fangio-Tnissteiner, Safir-Van de Ven, AD Renting, Humo-TW, Histor-Sigma, La William-Duvel en Trident.