/ Nieuws

Terugblik op voorbije week: sterke Aimé De Gendt

18 September 2018 - GP de Wallonie, Kampioenschap van Vlaanderen Koolskamp, Primus Classic en GP Scherens

De meest in het oog springende prestatie de voorbije week kwam er van Aimé De Gendt. Kort na de start van de Primus Classic waren hij en Benjamin Declercq al in de aanval maar het groepje waar ook Greg Van Avermaet mee was werd weer gegrepen door een gesloten overweg. Op weg naar de finale wist Aimé knap de oversteek te maken naar een kopgroep met Ruben Guerreiro, Van der Hoorn en Frederik Frison. Iedereen verwacht een sprint aan de brouwerij van Haacht maar dit jaar kwamen de spurtersploegen te laat. Een valpartij in het peloton op minder dan 10 kilometer van de finish zal daarbij een rol gespeeld hebben, net zoals het feit dat John Degenkolb, spurter van dienst bij Trek, uitgeschakeld was door mechanische problemen. Maar de koplopers gaven alles in die laatste 10 kilometers en gingen geweldig hard, en Aimé zijn aflossingsbeurten waren zeer sterk. In de slotkilometer zette Taco van der Hoorn heel vroeg aan, hij sloeg meteen een kloof en dat was voldoende voor de zege. Aimé werd vierde. Edward Planckaert was zonder erg betrokken bij de val in het peloton en spurtte niet mee voor de ereplaatsen.

De Grand Prix de Wallonie in Namen vorige woensdag en de Grote Prijs Jef Scherens Rondom Leuven van zondag werden gewonnen door Jasper Stuyven. Op de Citadel van Namen was Stuyven de snelste van een groep van vijftien. Kevin Deltombe en Thomas Sprengers hadden in de aanloop naar de citadel mogelijk nog de oversteek naar die koplopers kunnen maken maar er werd wat veel gepokerd bij de achtervolgers. Uiteindelijk werk Kevin 22e op 59 seconden van Stuyven. Thomas werd 25e. In Leuven bleven ze vooraan met een man of 50 over en haalde Stuyven het in de sprint. Net geen top tien hier voor Milan Menten. Bij die 50 hadden we verder nog Piet Allegaert (21e), Kevin Deltombe (34e) en Thomas Sprengers (44e).

12 Foto's GP Jef Scherens - Rondom Leuven


Aimé De Gendt (Foto © Tim De Waele / Getty Images)

Milan Menten bljift spurtend peloton voor

11 September 2018 - GP Briek Schotte Desselgem Koerse (BEL)

Milan Menten heeft vandaag de GP Briek Schotte Desselgem Koerse gewonnen. Onze jonge Limburger was mee in de vlucht van de dag en hield op de finish nog 10 meter over op het spurtende peloton. Met Mathias Van Gompel op plaats vier, Christophe Noppe op vijf en Amaury Capiot op tien boekte Sport Vlaanderen - Baloise een mooi resultaat!

De wedstrijd ging over 155 kilometer, verdeeld over 17 ronden van 9,12 km en kreeg 112 deelnemers aan de start. Zeven man tekende voor de vlucht van de dag met daarbij Milan die stand hield tot de finish. Enzo Wouters werd tweede en Kenny Dehaes derde.


Foto © Luc Croes, Eeklo

Ook nog even vermelden, Wesley Kreder won vorige donderdag Izegem Koers. Hij haalde het voor Stijn Steels en Maxime Farazijn in de massaspurt.


Foto © Luc Croes, Eeklo

Drukke koersdagen

02 September 2018 - Druivenkoers, Kortemark, Brussels Cycling Classic, Fourmies, Antwerp Port Epic en Bavikhove

Vier UCI wedstrijden, een kermiskoers en voor enkele renners een criterium op het programma de voorbije dagen. Matthias Van Gompel reed twee maal top tien, Jonas Rickaert was tweede in Kortemark en onder meer Maxime Farazijn, Thomas Sprengers en Kevin Deltombe toonden zich aanvallend.

Maxime Farazijn zat in de vlucht van de dag in de Druivenkoers. Met nog een 36-tal kilometers te gaan was er de hergroepering. Het peloton kreeg stortbuien over zich heen tijdens de finale. Xandro Meurisse won en Matthias Van Gompel, 9e op 34 seconden van de winnaar, was onze dichtste finisher. Benjamin Declercq werd hier elfde. Eén dag later spurtte Jonas Rickaert naar de tweede plaats in Kortemark. Baptiste Planckaert won. Beiden waren mee in een kopgroep van 15. In de finale raakten de twee samen met Ilber Sefa weg. Opnieuw top 10 hier voor Matthias Van Gompel, en dat ondanks een valpartij. Hij werd zesde op 31 seconden.

In de Brussels Cycling Classic toonde Thomas Sprengers zich in de aanval. Snel vormde zich een kopgroep van zes met onder meer Oliver Naesen en veel later ging Thomas met drie kompanen op zoek naar de koplopers, die intussen nog met vier waren. Op 28 kilometer van de finish lukte de aansluiting maar het peloton was niet ver en een aantal renners vooraan ging opnieuw aanvallen. Met niet veel meer dan 10 kilometer te gaan waren ze vooraan nog met vijf maar de Fransman Anthony Turgis ging vlak voor Thomas onderuit op wat gruis en steentjes in een bocht. Thomas ging nog in de remmen maar kon Turgis niet ontwijken en viel ook, gelukkig zonder veel erg. De verwachtte massaspurt was een feit en de Duitse kampioen Pascal Ackermann won. Sterk opgeschoven in de slotkilometer maar net geen top 10 hier voor Benjamin Declercq, elfde. Edward Planckaert was dertiende en Milan Menten twintigste.

Eén dag later was Pascal Ackermann ook de snelste in de GP Fourmies. Kevin Deltombe en de Let Gatis Smukulis gingen hier op zoek naar vijf eerder ontsnapte renners. Na 40 kilometer raakten ze mee vooraan en de maximale voorsprong liep op tot vier minuten. Smukulis viel vooraan snel weer weg en Kevin bleef in de kopgroep tot op dik 40 kilometer van de finish. Het peloton kwam intussen snel terug en de massasprint was ook hier onafwendbaar. Dries Van Gestel werd zeventiende, Lindsay De Vylder negentiende. Guillaume Van Keirsbulck tenslotte won solo de Antwerp Port Epic, een wedstrijd met heel wat onverharde wegen en kasseistroken die vorig jaar het parcours waren van de Schaal Sels. Onze ploeg werkte in de achtervolging op een eerste kopgroep. Onder meer Jonas Rickaert was slachtoffer van een valpartij, ook hier gelukkig zonder erg. Net geen top 10 was er voor Maxime Farazijn, onze dichtste finisher.

In Bavikhove tenslotte reden Benjamin Declercq en Edward Planckaert het criterium. De overwinning ging er naar Yves Lampaert.

Duoattack #bavikhovekoerse #whenfriendsareshouting #brothersinarms

Een bericht gedeeld door Benjamin Declercq (@benjamindeclercq) op

Aimé De Gendt wint in Haaltert

28 August 2018 - 1ste Grote Prijs Jong maar Moedig / Haaltert (BEL)

Aimé De Gendt won maandag in Haaltert de eeste editie van de Grote Prijs Jong maar Moedig. De Australiër Neil Van Der Ploeg werd tweede, Dries De Bondt derde.

Aanvalswerk van Aimé resulteerde in een kopgroep van zes die snel drie minuten voorsprong bijeen reed. De zes bleven voorop en bestookten elkaar in de finale. In de slotkilometer viel Aimé aan en hij won met 5 seconden voorsprong. Aimé kwam sterk uit de Binck Bank Tour en werd kort nadien tweede in Zottegem, na Jerôme Baugnies.

Twee keer podium op 3: Van Hecke en Noppe

27 August 2018 - Great War Remembrance Race (1.1, BEL), Omloop Mandel-Leie-Schelde Meulebeke (1.1, BEL) en Schaal Sels Merksem (1.1, BEL)

Drie wegkoersen op een rij, voorbij dagen, met twee maal een derde plaats als beste resultaat. Voor Preben Van Hecke was dat vrijdag in de Great War Remembrance Race en voor Christophe Noppe was dat zondag in de Schaal Sels.

Preben werd dus derde in de 1e editie van de Great War Remembrance Race, een nieuwe profkoers op initiatief van het organisatiecomité van Gent-Wevelgem en van Flanders Classics. Dit is een wedstrijd die ook geldt als herdenking van de Eerste Wereldoorlog, de renners reden langs monumenten en slagvelden van 14-18. Preben en Christophe Noppe waren mee in de goede ontsnapping. In de finale kon Preben nog aanpikken bij het duo Mihkel Raïm en Pawel Bernas. De Est Raïm was de snelste, Aimé De Gendt werd 20ste op 19 seconden.

Slechts een 7-tal profploegen bij de 23 ploegen aan de start zaterdag in Meulebeke voor de Omloop Mandel-Leie-Schelde. Opdracht van een paar van onze renners was om mee te zijn wanneer er een grotere ontsnapping zou tot stand komen. Het tempo lag van bij de start hoog en na 70 kilometer koers was alles nog samen, een kopgroep van drie was voordien gegrepen. Daarop raakte vier man weg, maximaal 1 minuut, maar met minder dan 20 kilometer te gaan was ook dat voorbij. Niemand raakte nog weg en Thomas Sprengers en Kevin Deltombe brachten Sasha Weemaes goed naar voren met het oog op de sprint. Positie 6 à 7 had Sasha, maar hij ging nogal breed tot in het gootje in een bocht, moest even in de remmen en verloor plaatsen. De overwinning ging naar Wouter Wippert (Roompot - Nederlandse Loterij).

Man in vorm Benjamin Declercq trok in de Schaal Sels zondag mee in de aanval met zes man, er waren toen nog 70 kilometers te gaan. Veel kregen de vluchters niet, het peloton bleef kilometerslang hangen op 20 tot 30 seconden van de vluchters. In de finale zette Benjamin alleen door, hij werd gegrepen op 12 kilometer van het einde. In de sprint pakte Wanty - Groupe Gobert één en twee met Timothy Dupont en stagiair Alfdan De Decker. Christophe Noppe werd derde.


Preben Van Hecke op het podium (Foto © Tim De Waele / Getty Images)

Nieuwsarchief per categorie


 

Volledig nieuwsarchief


Onze partners